O POVESTE DESPRE UN FESTIVAL
Se dă un copil tenace şi ambiţios, care de mic aduna puştii la grădiniţă ca să le spună poveşti inventate, o adolescentă care făcea scenarii de film în minte şi care a ales, nici ei nu-i vine să creadă cum, să facă nişte cursuri de fotografie şi regie film, o tânără care apoi şi-a luat licenţa şi masteratul în regie, respectiv producţie de film. Şi pentru că toate acestea e mai simplu să poarte un nume, le vom spune simplu Mirona.
Apoi, se mai dau o idee – reunirea oamenilor din zone îndepărtate atât geografic cât şi cultural, o dorinţă – aceea de a prezenta producţii valoroase, curajoase din teritorii mai puţin cunoscute iubitorilor de film din România, un nume – Film O’Clock – care voia să sugereze stabilirea unei întâlniri la o anumită oră şi dorinţa de a crea un interval de timp la dispoziţia spectatorilor, în care să vadă filme de calitate şi să se lanseze în discuţii despre pelicule, despre viaţă şi despre ei înşişi. Toate acestea au prins contur în Film O’Clock International Festival, o idee dezvoltată la Academia de Film de la Berlin, sub îndrumarea lui Madeleine Probst, vicepreşedinta Europa Cinemas, iar proiectul începe să prindă rădăcini şi se extinde de la an la an, cu noi idei.
Privit din sală, din confortul fotoliului de cinema, şi un festival de film, la fel ca şi un film par ceva simplu. Festivalul pare o adunare de pelicule pe o temă. Nimic complicat, nu ? Şi totuşi, un festival, şi Film O’Clock de asemenea, implică o muncă tenace de contactare a participanţilor, de selecţie în încercarea de a aduce în faţa publicului filme cât mai valoroase, presupune un concept, o echipă, un set de valori şi o misiune care să te ghideze permanent.
Film O’Clock International Festival are ambiţia de a reuni producţii deosebite din ţările aflate pe acelaşi meridian, 25 de grade longitudine estică, Lituania, România, Bulgaria, Grecia, Egipt şi Africa de Sud, şi să le prezinte publicului din aceste ţări simultan, ca pe o întâlnire la o oră stabilită – ora filmului.
Pentru că nimic nu este mai important decât a duce mai departe istoria creaţiei cinematografice, Film O’Clock organizează o competiţie de scurtmetraje, la care sunt încurajaţi să participe tinerii creatori. Selecţia filmelor este făcută de delegaţii din ţările participante, iar competiţia este dotată cu premii acordate deopotrivă de public şi de organizatori.
Ca orice eveniment cultural, şi un festival de film te provoacă, te solicită, te face mai bun, te poate ajuta să te formezi sau îţi poate deschide drumuri noi, îşi poate oferi oportunităţi. Echipa Festivalului nostru speră ca, la un moment dat, sintagma Film O’Clock să ajungă la fel de cunoscută ca Five O’Clock, speră ca festivalul să reuşească se reunească tot mai mulţi creatori tineri şi public pasionat de filme pentru proiecţii şi pentru dezbateri simultane în spaţii din ţări şi de pe continente diferite.
Vor fi emoţii, vor fi greşeli, vor fi momente de oboseală, dar şi momente în care vom râde şi ne vom bucura de un răstimp – Film O’Clock – în care să uităm de realitatea imediată şi să ne lăsăm purtaţi pe aripile filmului.